Bizi takip edin!

ÇEVRE

Kapanan yollarını daban ile açtılar

Kastamonu’da kar yağışından dolayı yolları kapanan köylüler, ‘daban’ ismini verdikleri özel aparatı traktöre takarak kendi yollarını kendileri açıyor. Hamile komşuları rahatsızlanan köylüler, yine ‘daban’ ile yolları açarak rahatsızlanan komşularını hastaneye ulaştırdı.

 

Köylüler, rahatsızlanan hamile komşularını Daban ile yolları açarak hastaneye ulaştırdı
Kastamonu’da il genelinde kar yağışı etkili olmaya devam ediyor. Kar yağışından dolayı 20 ilçesi ve 1073 köyü bulunan Kastamonu’da, İl Özel İdaresi ekipleri köylerin yolunu açık tutmakta güçlük çekiyor. Bu yüzden köylüler, kardan kapanan yollarını açık tutmak için ‘daban’ ismini verdikleri özel aparatı traktöre takarak kendi yolunu kendileri açıyor. Son olarak merkeze bağlı Haydarlar Köyü Örencik Mahallesinde ikamet eden hamile bir kadın, aniden rahatsızlanınca köylüler harekete geçti. Köylüler, traktöre taktıkları ‘daban’ sayesinde kardan kapanan yollarını açarak hastalarını Kastamonu Devlet Hastanesine ulaştırdı.
Köylüler, her şeyi devletten beklemediklerini ve ekiplere yardımcı olmak için kendi yollarını açtıklarını söyledi.

“Her şeyi devletten beklememek gerekiyor”
‘Daban’ ismini verdiği özel aparatı traktöre takarak köylerinin yolunu açan Nazım Şahinoğlu, “Merkeze bağlı Haydarlar Köyünün Örencik Mahallesinde ikamet ediyoruz. Köylere Hizmet Götürme Birliği ekiplerinin kış mevsiminde karla mücadele çok fazla olduğundan dolayı her köye yetişemiyor. Bizlerde bu yüzden kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmak için uğraşıyoruz. Her şeyi de devletten beklememek gerekiyor. Elimizden geldiğinde bizlerde karınca kararınca bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“Hamile olan komşumuzu hastaneye ulaştırdık”
Doğum yapmak üzere olan hamile komşularını hastaneye ulaştırdıklarını anlatan merkeze bağlı Haydarlar Köyü Örencik Mahallesinde ikamet eden İsmail Şahinoğlu ise, “Komşumuzun hamile hanımı vardı. Doğum yapacaktı, gece saat 21.00 sıralarında hastalandı. Mecbur hastaneye götürdük. Bizde buradan çıkamadık. Greyder gelmedi. Buraya kadar zar zor geldik, buradan yukarı da çıkamadık kaldık. Komşumuzdan rica ettik, sağ olsun traktöre daban takarak yolu açtık. Buraya kadar geldik, inşallah buradan yukarıya da çıkarak köyümüze ulaşacağız” diye konuştu.

Daban ile köylerinin yolunu açtıklarını söyleyen İsmail Şahinoğlu, “Yolumuzu sık sık daban ile açıyoruz, bazen ara sıra greyder geliyor. Köyümüzün nüfusu az olduğu için sürekli gelmiyor, ara sıra geliyor. Köye çıkmaya çalışıyoruz, inşallah zorda olsa çıkacağız. Daban olmasa zaten çıkamıyoruz. Daban ile yolu açıp çıkacağız inşallah. Taşımalı eğitim gören öğrencilerimiz, servis köye kadar çıkamadığı için hocamız tarafından her gün ana yola kadar indiriliyor” şeklinde konuştu.

“Traktörün arkasına takılan daban ile yolları açıyoruz”
Traktörün arkasına takılan daban ile yolları açtıklarını ifade eden yöre halkından İrfan Salcı da, şöyle konuştu: “Köyde kar yağışı olduğu zaman bazen Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleri yetişemediği için köylüler kendi aralarında yol açma çalışmasını yapıyorlar. Traktörün arkasına takılan yerel halk dilinde daban olarak ifade edilen aparatla ile yollar açılıyor. Buralarda hastalık veya acil bir durum olduğunda ilk köylüler kendileri müdahale ediyor. Çünkü ambulans kardan dolayı buralara çıkamaz. Köylüler, birbirleriyle yardımlaşarak yollarını açarlar. Rakımı yüksek bir köy, bazen traktör ile ilerlemekte bile zorluk yaşar. Ama her şeye rağmen köylüler kendi başlarının çaresine bakıyorlar”

“Köylüler, güzel bir yardımlaşma örneği gösteriyor”
Köylülerin birbirlerine yardım ederek güzel bir yardımlaşma örneği gösterdiğini belirten Salcı, şunları kaydetti: “Kastamonu, coğrafyası büyük ve yerleşim olarak dağınık bir yer. 19 ilçesi bulunuyor. Bu yüzden Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleri, kış mevkisinde köylerin yollarını açmaya yetişemiyor. Yetişemediği zaman köylüler birbirlerini arayarak, sorarak, ulaşarak yardımcı oluyorlar ve kendi kendilerine yollarını açıyorlar. Bugünde bu yolların açılmasına sizler tanıklık ettiniz”

Yorumlar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

Facebook Yorumları

ÇEVRE

Belediye çalışanı yolda bulduğu 3 bin lirayı sahibine teslim etti

Kastamonu’da bir belediye çalışanı, yolda bulduğu 3 bin lirayı sahibine teslim etti.

Kastamonu’da belediyede görev yapan Hasan Hasanoğlu adlı şahıs, Topçuoğlu Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde yolda yürüdüğü sırada yerde bir miktar para buldu. Bulduğu parayı muhafaza altına alan Hasanoğlu, yaptığı soruşturmanın ardından 3 bin lirayı sahibi olduğunu belirlediği kuruyemiş işletmecisi Muammer Maden’e teslim etti. Muammer Maden, duyarlı davranışından ötürü Hasan Hasanoğlu’na teşekkür etti.

Okumaya Devam Edin

ÇEVRE

Sis ulaşımı olumsuz etkiliyor

Kastamonu’da D-765 kara yolunun Ilgaz Dağı kesimi ve İstanbul yolu güzergahında sis, ulaşımda aksamalara neden oluyor.

Kastamonu’da D-765 kara yolunun Ilgaz Dağı kesimi ve İstanbul yolu güzergahında sis, ulaşımda aksamalara neden oluyor.

Bölgede etkisini artıran sis nedeniyle Kadı Dağı ve Beşdeğirmenler mevkisi ile Kastamonu-İstanbul kara yolunda görüş mesafesi 80 metreye kadar düştü.

Sürücüler, sis nedeniyle Kastamonu’dan Çankırı, Ankara ve İstanbul’a ulaşımı sağlayan kara yolunda ilerlemekte güçlük çekiyor.

Trafik ekipleri, sürücüleri takip mesafesini korumaları ve aşırı hızdan kaçınmaları konusunda uyardı.

 

Okumaya Devam Edin

ÇEVRE

Akeramik Neolitik Döneme ait eserlerin bulunduğu Kahin Tepesine baraj engeli

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde gerçekleştirilen kazı alanının, Araç Barajından etkileneceğini açıkladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde gerçekleştirilen kazı alanının, Araç Barajından etkileneceğini açıkladı.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında İl Genel Meclisi salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Araç ilçesinde Kahin Tepe’sinde arkeolojik kazıların sürdürüldüğünü hatırlatarak, “Bölgede Araç Barajının yapımı devam ediyor. Söz konusu kazı alanının bulunduğu bölge barajdan etkilenecek. Ancak kazı çalışmasının yapıldığı kesim su yüzeyinde kalacak. Bu arkeolojik alana da ulaşım tekneler aracılığıyla yapılabilecek” dedi.

 

Ergin, söz konusu kazılarında DSİ tarafından yaptırıldığını kaydetti.

İl Koordinasyon Kurulunda konuşan Vali Yaşar Karadeniz ise, “Bu yıl 364 projemizden 70 tanesi tamamladı. 220 projemiz devam ediyor, 4 proje ihalesi yapılan, 20 ihale aşamasında olmak üzere 31 projemiz ihale sürecindedir. Yer tespiti yapılan 2, 41 proje ise başlanamadı. Proje tutarı 13 milyar 413 milyon 888 bin 434 liradır. Ödenek ise 447 milyon 12 bin liradır. Toplam harcamamız ise 2 milyar 422 milyon 801 bin liradır. Projelerin sektörel dağılımı ulaştırma ve haberleşme sektörü 42 proje 10 milyar 280 milyon 281 bin lira, tarım sektörü; 103 proje 1 milyar 745 milyon 892 bin lira, enerji sektörü; 7 proje 415 milyon 842 bin lira, eğitim sektörü; 59 proje 332 milyon 684 bin lira, turizm sektörü; 24 proje 215 milyon 448 bin lira, sağlık sektörü; 20 proje 155 milyon 194 bin lira, madencilik sektörü; 2 proje 32 milyon 352 bin lira, imalat sektörü; 8 proje 5 milyon 267 bin lira, kamu hizmetleri ve sosyal projeler 87 proje, 205 milyon 261 bin lira, diğer kamu hizmetleri iktisadi projeler; 12 proje 27 milyon 661 bin liradır. Projelerin şu an itibariyle nakdi gerçekleşme oranı yüzde 18,6’dır” diye konuştu.

Toplantının akabinde bir önceki koordinasyon kurulunda görüşülen konular ele alındı.

Kahin Tepesinde, Göbeklitepe ile eşdeğer gösterilen Akeramik Neolitik Döneme ait eserler bulunmuştu

Arkeolog Öğretim Üyesi Dr. Nurperi Ayengin başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde süren kazı çalışmalarında Akeramik Neolitik Döneme ait bir taş atölyesi bulunmuştu. Akeramik Neolitik Dönemin en meşhur yerleşim yerinin başında Göbeklitepe gösterilirken, Kahin Tepesi’nin ise aynı dönemde taşların işlendiği bir atölye olduğu tahmin ediliyor. Bununla ilgili kazı çalışmalarında Akeramik Neolitik Döneme ait öğütme taşı, süs eşyası gibi eserler bulunmuştu.

 

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar