Bizi takip edin!

TEKNOLOJİ

Başkan Babaş’tan, robotik kodlamaya tam destek

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Atabey Konağını ziyaret ederek Robotik Kodlama Atölyesinde çocuklarlarla bir araya geldi.

16.12.2018 16:44:09 Kastamonu / Bilim Ve Teknoloji

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Doğan Ünlü, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Özdemir ve Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından açılışı gerçekleştirilen ve içerisinde Robotik Kodlama Atölyesi, Muhtarlar Müzesi ve Millet Kıraathanesi bulunan Atabey Konağı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Çocukların akıllı cihazlar ve bilgisayarlarla geçirdikleri sürelerde bu cihazların olumsuz etkileri ortadan kaldırılarak gelişimlerinde rol oynayacak şekilde kullanabilmeleri açısından hayati öneme sahip olan Robotik Kodlama’nın önemine değinen Başkan Babaş, Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı’nda daha büyük ikinci bir Robotik Kodlama atölyesini oluşturmak adına çalışmalara başladıklarını söyledi. Erken yaşlarda verilen eğitim ile birlikte çocukların teknolojik cihazları verimli bir şekilde kullandıklarını belirten Tahsin Babaş, “Robotik Kodlama ve yazılım alanında Halk Eğitim Merkezimiz ve Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz ile bir kıvılcım oluşturduk. İnşallah önümüzdeki süreçte bu kıvılcım büyük bir aleve dönüşecek. Burada şuanda 9 yaş üzeri 64 öğrencimiz Robotik Kodlamayla ilgili ders görmektedir” dedi.

Yazılım ve kodlamanın Türkiye için büyük önem arz ettiğinin altını çizen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Yazılım ve Kodlama bizler ve ülkemizin için çok önemli. Daha büyük adımlar atmaya söz verdik. Bu sözümüzü de yerine getirmek adına çalışmalarımızı hızlandırdık. Turhan Topçuoğlu Şehir Parkımızda daha büyük ikinci bir Robotik Kodlama atölyesini oluşturmak adına çalışmalara başladık. En kısa sürede burayı tamamlayıp yine gençlerimizin hizmetine sunacağız. Bizler gençlerimize güveniyoruz ve inanıyoruz” diye konuştu.

Geleceğin dili olarak kabul edilen kodlamanın, öğrencilere erken yaşta öğretilmesi amacıyla böyle bir eğitim başlattıklarını ifade eden Başkan Tahsin Babaş, “Bilim ve sanayide ileri bir toplum olunabilmesi için 21’inci yüzyıl becerilerine sahip bireyler yetiştirilmesi gerekir. Burada verdiğimiz eğitimler çocukların motor kabiliyetlerinin gelişmesine ve mekanik düzeneklerin çalışma prensiplerini öğrenmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca burada verilen eğitimler çocukların sadece motor becerilerini ve mekanik yeteneklerini geliştirmekle kalmamaktadır. Çocuklara burada verdiğimiz setler programlanabilir olmaları sebebiyle çocukların algoritma mantığını da kavramalarını sağlamaktadır. Bunları öğrenen ve geliştiren çocuklarsa, hayatlarında karşılaştıkları her sorun için çözüm üretebilme becerisini elde etmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

  • KASTAMONU BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ, ATABEY KONAĞINI ZİYARET EDEREK ROBOTİK KODLAMA ATÖLYESİNDE ÇOCUKLARLARLA BİR ARAYA GELDİ. (VEDAT YUNUS İKİZOĞLU/KASTAMONU-İHA)

  • KASTAMONU BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ, ATABEY KONAĞINI ZİYARET EDEREK ROBOTİK KODLAMA ATÖLYESİNDE ÇOCUKLARLARLA BİR ARAYA GELDİ. (VEDAT YUNUS İKİZOĞLU/KASTAMONU-İHA)

  • KASTAMONU BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ, ATABEY KONAĞINI ZİYARET EDEREK ROBOTİK KODLAMA ATÖLYESİNDE ÇOCUKLARLARLA BİR ARAYA GELDİ. (VEDAT YUNUS İKİZOĞLU/KASTAMONU-İHA)

  • KASTAMONU BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ, ATABEY KONAĞINI ZİYARET EDEREK ROBOTİK KODLAMA ATÖLYESİNDE ÇOCUKLARLARLA BİR ARAYA GELDİ. (VEDAT YUNUS İKİZOĞLU/KASTAMONU-İHA)

Yorumlar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

Facebook Yorumları

Okumaya Devam Edin

EĞİTİM

Öğretmenler bir araya geldi, 30 bin TL’lik kum havuzunu 950 liraya kendileri yaptı

Kastamonu Bilim, Sanat Merkezinde görev yapan 2 öğretmen, piyasa değeri 25-30 bin lira olan arttırılmış gerçeklik kum havuzunu 950 liraya tasarladılar. Okullarda anlatılan coğrafya derslerindeki konuların daha kalıcı hale getirmek için tasarlanan kum havuzu ile öğrenciler yer şekillerini öğrenecek.

Kastamonu / Bilim Ve Teknoloji

Kastamonu’da hizmet veren Bilim, Sanat Merkezinde görev yapan Sosyal Bilgiler ve Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri maliyeti düşük olan bir tane artırılmış gerçeklik kum havuzu tasarladılar. Tasarlama fikirleri kendilerinden çıkan öğretmenler, öğrencilere coğrafi şekillerin anlatılması konusunda kolaylık sağlıyor. Bilim merkezinde daha önceden bulunan projeksiyon ve bilgisayara 3 boyutlu derinlik ölçer kameranın monte edilmesi hazırlanan kum havuzunda öğrenciler keyifli dakikalar geçiriyor. Bilgisayar yazılımına bağlı olarak çalışan havuzdaki kumu görüntüleyen derinlik ölçer kamera, öğrencilerin kuma verdikleri şekle göre yükseltileri farklı renklerde gösteriyor.

“Coğrafya derslerinde yeryüzü şekilleri plato, ova, dağdır bunları öğretmek gerçekten çok zor oluyor” 

Coğrafya Öğretmeni Kamil Özdemir, öğrencilere coğrafi şekiller hakkında daha iyi bilgi vermek amacıyla tasarladıklarını belirtti. Öğretmen Kamil Özdemir, “Biz bu projeye başlamadan önce araştırmalarımızı yaptık. Literatürde artırılmış gerçeklik, izohips haritası ve kum havuzu olarak geçen bu proje en kısa sürede ve en an az maliyetle nasıl yapılabilir diye bilgisayar öğretmenimiz Burhan Bey ile birlikte detaylarına kadar konuştuk, kararlaştırdık. Yüksek bir maliyet 30 bin lira civarında bir maliyet çıktı. Ama biz bunu en aza ne kadar indirebiliriz diye hesaplarımızı yaptık ve bin lira civarında bunun maliyetini düşürdük. Amacımız neydi: amacımız ilkokulda hayat bilgisi ve sosyal bilgiler dersinden ortaokulda sosyal bilgiler derslerinde yine lise, coğrafya derslerinde yeryüzü şekilleri plato, ova, dağdır bunları öğretmek gerçekten çok zor oluyor. Bunu daha kalıcı nasıl öğretiriz diye düşündük. Tasarladığımız bu materyal sayesinde daha kısa sürede daha kalıcı öğretmeyi amaçladık ve yaptığımız uygulamalar sonucunda da bunu bizzat gördük” dedi” dedi.

“Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz böyle bir proje ile geldiğinde önce nasıl yapabiliriz diye düşündük” 

Arttırılmış gerçeklik kum havuzunu Sosyal Bilgiler Öğretmeni ile nasıl yapabiliriz diye düşündüklerini söyleyen Bilim, Sanat Merkezi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Burhan Turgut, “Sosyal bilgiler öğretmenimiz böyle bir proje ile geldiğinde önce nasıl yapabiliriz diye düşündük. Sonra kısa bir araştırmadan sonra kendisine böyle bir aletin olabileceğini nasıl, ne şekilde yapılabileceğini tartıştık daha sonra bilgisayar yazılımları sayesinde Türkiye’nin bir kaç ilinde yapıldığını gördük. Kastamonu’da da niye yapmadık diye düşündük. Ve araştırmamızı derinleştirdiğimizde bu işin bizim çeşitli ilişkilerimizi kullanarak yapabileceğimizi gördük. İşte velilerimiz sayesinde denizden kumumuzu getirttik. Kurumda atıl olarak bulunan projeksiyon cihazımızı kullandık. Müdürümüzün desteğiyle gerekli olan 3D derinlik ölçebilen kameramızı ayarladık. Kullandığımız yazılım sayesinde bu projeyi hayata geçirebildik. Kastamonu’da ilk diye biliyorum ben onun için şu ana kadar duyduğum ya da gördüğüm bir kum havuzu yoktu” şeklinde konuştu.

“900 – 950 liralık mal edebildik kum havuzumuzu” 

Kum havuzunu 900-950 liraya mal edebildiklerini söyleyen Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Burhan Turgut, “Araştırmalarımız sonucunda bunun piyasa da böyle 20 bin, 30 bin liraya satıldığını gördüm. Daha uygun bir fiyata nasıl yapabiliriz dediğimde yaklaşık olarak 900 – 950 TL’ye mal edebildik kum havuzumuzu. Hepside aşağı yukarı velilerimizin ya da kendi kişisel onun dışında projeksiyon ile 3D derinlik gören kameramızı belli ölçülerde kestirdiğimiz havuzumuza belli mesafelerde belli yükseklerde taktığımızda bu görüntüyü gördüğünüz görüntüyü elde edebiliyoruz. Sistem derinlik ölçen cihazımız bilgisayara görüntü veriyor kullanmış olduğu yazılım farklı bir işletim sistemi üzerinde bir yazılım kullanıyor. Bu yazılıma derinliği gönderiyor projeksiyon cihazımızda sadece görüntü vermekte yetiyor. Bilgisayarda da gördüğünüz görüntüyü aslında bilgisayarda. Projeksiyon burada aslında kumun üzerinden deseni veya rengi çıkarıyor. Derinliği ve yüksekliği gören kameramız projeksiyon cihazımız sayesinde kumumuzun üzerinde direkt yansıtabiliyor. Buda coğrafyadaki topoğratif haritalardaki yükseltileri ya da renklere karşılık geliyor” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerimizin buraya getiriyoruz çoğunlukla” 

Arttırılmış gerçeklik havuzuna öğrencilerin getirildiğini belirten Bilim, Sanat Merkezi Müdürü Atasever Yiğit, “Öğretmen arkadaşlarım bu kum havuzu ile ilgili görsellerle bana geldiklerinde bunu yapalım Müdür Bey nasıl yapalım dediklerinde ben önce bunun maliyetini sordum ne kadara mal edebiliriz diye? Bana piyasadaki maliyetinin 20 bin ile 30 bin lira arasında olduğunu söylediler. Bende dedim bunu nasıl karşılayabiliriz? Bu kadar ihtiyacımız varken bu şeyi. Dediler ki Müdür Bey bize siz yardımcı olduğunuz takdirde bazı konularda ekonomik olarak ufak tefek yardımlar yaptığınız takdirde biz bunu zaten kendi yerel imkanlarımızla yapacağız. Nasıl yapacağız dediler? Süreci anlattıktan sonra baktım bizim elimizde de bir takım atıl malzemeler var, bilgisayarımız da var. Benden tek istedikleri kamera. Fiyatını sordum? Bu kadar dediler bende alırız dedim. Siparişini verdik hatta internet üzerinden verdik siparişini. Kameramız geldi. 950-1000 liraya mal ettik biz çok güzel oldu” dedi.

Öğrencilerden Vildan Yağlıoğlu ve Ecenaz Madenoğlu ise, “Burada biz BİLSEM’de güzel projelere imza atıyoruz. Normal okullarda oyun hamuru ile dağ, tepe yapıyoruz. Ama burada gerçeğine yakın olanı var daha güzel oluyor. Burada bir saatte daha kolay öğreniyoruz. Kumla oynarken daha akılda kalıcı oluyor. Normal okullarda mesela daha zor oluyor” diye konuştu.

Okumaya Devam Edin

EĞİTİM

TEKNOKENT binasının ihalesi 27 Şubat’ta yapılacak

Kastamonu / Kültür Sanat

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Babaş, TEKNOKENT’in Kastamonu için büyük öneme sahip olduğunu ve 27 Şubat’ta bina ihalesinin yapılacağını kaydetti.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret ederken, ayrıca akademisyenlerle de bir araya geldi. Başkan Babaş, Kastamonu Üniversitesi, KATSO, Ticaret Borsası, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’yle birlikte kuruluşunu başlattıkları TEKNOKENT projesinin bina yapım ihalesinin 27 Şubat’ta gerçekleştirileceğini belirterek, buradaki iş birliğinden her projede olduğu gibi yine Kastamonu’nun kazanacağını vurguladı.

Kastamonu Üniversitesi’nin “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında ülkemizde ihtisaslaşacak beş üniversiteden biri olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Babaş; “Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat turizmi sahasında ihtisaslaşacak. Bizim için, şehrimiz için önemli bir durum. Kastamonu’muza hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

“Bilim ve Teknolojide daha ileriye gideceğiz”
Göreve geldiği ilk gün itibariyle Kastamonu Üniversitesiyle uyum içerisinde çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş; “Gerek üniversitemizin yönetim kadrosunun gerekse öğrencilerimizin isteklerini hızla yerine getirdik. TEKNOKENT projesi başta olmak üzere ortak birçok çalışmaya, yatırıma ve sempozyuma imza attık. Önümüzdeki süreçte bilimsel çalışmalar ışığında hazırladığımız teknoloji projelerimizle daha ileriye gideceğiz” dedi.

Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi, KATSO ve Ticaret Borsası işbirliğiyle kurulan TEKNOKENT çalışmalarının hızla başlayacağını vurgulayan Başkan Babaş, “Üniversite ve iş adamları işbirliğinden Kastamonu’muz ve ülkemiz kazanacaktır. Teknoloji’nin asla gerisinde kalamayız, kalmamalıyız. Bu doğrultuda bilimsel çalışmalar ışığında hareket etmemiz gerekmektedir. Çok doğru bir projeyi başlattık ve 27 Şubat’ta TEKNOKENT bina yapım ihalesi gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.

“Geleceğe dönük birçok projeyi başlattık”
Kastamonu Üniversitesi’yle Robotik Kodlama ve E-Kastamonu Ticaret Portalı projeleriyle ilgili de çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Babaş; “Biz geleceğe dönük birçok projeyi başlattık ve başlatmaya devam ediyoruz. Ev hanımlarına mikro kredi desteği sağlıyoruz. Hem üretimi hem de ekonomiyi destekliyoruz. Kurduğumuz Kadın Kooperatifi’yle ise yeni pazarlar oluşturacağız. Hem esnaflarımız için hem de ev hanımları için önemli bir Pazar sahası açacağız. Ticaret portallarımız ve projelerimizle üretimi desteklemeye devam edeceğiz. Bunları nasıl yapıyoruz tabi ki bilimsel çalışmalar ışığında projelendirerek yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Üzerinde çalıştıkları ‘Esnaf İnovasyon Merkezi’ hakkında da bilgi veren Başkan Babaş, bu projenin de yine ortak çalışma ile hayata geçirilebilecek bir proje olduğuna dikkat çekti.

Başkan Babaş şöyle konuştu: “Ürünlerimizin değerini arttırmak adına üniversitemizle, ziraat odalarımızla, ülkemizdeki teknoparklarla yapacağımız çalışma doğrultusunda yöresel ürünlerimize ne gibi bir yenilik yaparak daha kıymetli hale dönüştürebileceğimizi araştıracak ve bulacağız. Burada esnaflarımıza inovasyonla ilgili ciddi çalışmalar ve eğitimler vereceğiz. Danışmanlık işlerini verecek uzmanlar ile üreticilerimizi bir araya getireceğiz.”

Okumaya Devam Edin

TEKNOLOJİ

Türk öğrencinin robotu 386 proje arasında birinci oldu

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde lise öğrencisi Ahmet Akif Kaya, cep telefonundan verilen sesli komutla komutu veren kişiyi bulup içecek servis eden bir robot tasarladı. Kaya, robotuyla 10 ülkeden 386 proje arasında birincilik ödülüne layık görüldü.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Kocaeli Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Ahmet Akif Kaya, okul laboratuvarında internetten yaptığı araştırmalar sonrasında başlayan merakla telefondan verdiği sesli talimatlar doğrultusunda çalışan bir robot tasarladı. Yaklaşık 3 yıl boyunca çalışmalarını sürdüren Kaya, bilgisayar öğretmeni ve rehber öğretmenin yardımı, marangoz ile demir ustalarının desteğiyle Tashımasu adını verdiği robotu hayata geçirdi.

Telefonlarda bulunan sesli asistan sistemleriyle kontrol edilen robot, aldığı sesli talimat sonrasında talimatı veren kişiyi bularak içerisine yerleştirilen içeceği servis ediyor. Kamera yardımı ile içecek servisi yapacağı kişiyi bulan robotla 3 yarışmaya katılan ve dereceye giren Ahmet Akif, son olarak Ekim ayında 10 ülkeden 386 projenin yarıştığı INSPO 2018 yarışmasında mühendislik kategorisinde 1. oldu. Kendi imkanları ile tasarladığı robotu geliştirmeyi hedeflediğini söyleyen Kaya, ileride hayata geçireceği projelerle Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etmeyi hedeflediğini söyledi.

“BU ROBOTU TASARLAMA FİKRİ TEMBELLİKTEN ORTAYA ÇIKTI”

Projesine yaptığı araştırmalar sonrasında edindiği merak sonrasında başladığını söyleyen Ahmet Akif Kaya, “Kocaeli Fen Lisesinde 11. sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 2 buçuk yıldır robotik, elektronik programlama tarzı şeylerle uğraşıyorum. Bu konuya ilgim internetle başladı. İnternetten araştıra araştıra bu tarz şeylerle uğraşmaya başladım. Derslerimin yanında boş vakit buldukça bu tarz şeylerle uğraşıyorum. İlk başta bir robot yaptım. Daha sonra geliştirdim bunu biraz daha. En son ses komutuyla içecek taşıyan bir robot tasarladım. Bu robotu tasarlama fikri tembellikten ortaya çıktı. Hani, ‘Bir robot olsa da bunu şunu yapsın’ diye bir tabir vardır. Ben de o şekilde bir robot olsa da içecek getirse diye düşündüm. Sonra neden gerçek olmasın diye düşünmeye başladım. O sırada da Ulusal Bilim Kampları’nın bir yarışması vardı. Onun için proje geliştirmeye başladık, daha sonra projemizi geliştirdik, tasarımını yaptık” dedi.

“CEP TELEFONLARI İÇERİSİNDE BULUNAN SESLİ ASİSTANLARI KULLANIYORUZ”

Tasarladığı robotla çeşitli hediyeler aldığını kaydeden Kaya, “Tasarım sırasında ilk olarak teknik bir yazılım var. Projemi bilgisayarda tasarladım ve 3D yazıcıyla tasarımını çıkarttım. Daha sonra bir demir ustası ve marangozdan yardım alarak robotun üretimini gerçekleştirdik. Daha sonra robotun elektronik kısmına geçtik. Devrelerini kurmaya başladık. İçerisinde raspberry pi var. Bunlarla bağlantılarını tasarladık ve daha zor kısmı olan yazılımına geçtik. En çok burada uğraştım. Farklı yazılımları bir araya getirerek bu çözüme ulaştım. Robot sesli komutlarla içeceği getiriyor. Bunun için de cep telefonları içerisinde bulunan sesli asistanları kullanıyoruz. Projemizle yarışmalara katıldık, ilkinde başarılı olamadık. Ama daha sonra İzmit’te Bilim ve Teknoloji Vakfı tarafından düzenlenen yarışmada 6. olduk. Daha sonra ise Uluslararası İNSPO tarafından düzenlenen yarışmada mühendislik kategorisinde 1.’lik aldık” diye konuştu.

“MÜHENDİSLİK VE ELEKTRONİK DALINDA BAYA BİR YETENEKLERİ OLAN ÖĞRENCİMİZ”

Ahmet Akif Kaya’nın tasarımını kendi imkanları ile yaptığını ve kendisinin de Kaya’ya malzeme ve donanım konusunda çeşitli yardımlar sağladığını kaydeden Bilgisayar Öğretmeni Gökhan Kaya, “Ahmet Akif yetenekli bir öğrencimiz. Mühendislik ve elektronik dalında bayağı bir yetenekleri olan öğrencimiz. Biz Ahmet’in robotik kodlama dalındaki yeteneğini fark ettik. Daha sonra yarışmalara katılmasını sağladık. Ben de projede Ahmet Akif’e donanım ve ekipman anlamında yardımcı olduk” şeklinde konuştu.

“BEDENSEL ENGELLİ, YAŞLI, HASTA İNSANLARA DÜNYANIN HER YERİNDEN BU HİZMETİ SUNABİLİYORSUNUZ”

Tasarlanan robotun geliştirilmesi durumunda dünya çapında engelli ve hasta insanlar için büyük kolaylıklar sağlayabileceğini kaydeden Kaya’nın rehber öğretmeni Şadiye Öztürk, “Ahmet Akif geçen yıl 10. sınıftayken Ulusal Yetenek ve Mentol Ağı tarafından üstün yetenekli öğrenciler arasında düzenlenen yarışmaya katıldı. Orada Türkiye 3’sü oldu. Bu proje tamamen ilk projesinin üzerine geliştirilmiş bir projedir. O projesinde de robot sesli komutlarla çalışıyordu. Bu projede ise robottan telefonla içecek isteyebiliyorsunuz. Bunu dünyanın her yerinden yapabiliyorsunuz. Bedensel engelli, yaşlı, hasta insanlara dünyanın her yerinden bu hizmeti sunabiliyorsunuz. Evden telefonunuzla sesli komutu veriyorsunuz, ardından robot oda içerisinde sizi arıyor. Kamera yardımıyla yüzünüzü tanıyor ve içeceği servis ediyor” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar