Bizi takip edin!

EKONOMİ

Orta Karadeniz’de ithalat ihracatı ikiye katladı

Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Dr. Nurullah Erem, Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum Amasya ve Tokat illerinden 2018 yılında 1 milyar 236 milyon 60 bin 460 dolar ihracat, 2 milyar 610 milyon 823 bin 381 dolar ithalat gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Dr. Nurullah Erem ve personeli, ‘Dünya Gümrük Günü’ dolayısıyla Vali Osman Kaymak’ı makamında ziyaret etti. Bölge Müdürü Dr. Nurullah Erem ve çalışanları, Vali Kaymak’a çiçek takdim etti.

Ziyarette Nurullah Erem yaptığı konuşmasında, “26 Ocak Dünya Gümrük Günü her yıl farklı bir tema belirlenerek kutlanmakta olup, 2019 yılında gümrük günü için ‘Kesintisiz Ticaret, Seyahat ve Taşımacılık için Akıllı Sınırlar’ teması olarak belirlenmiştir. Bakanlığımız, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ülkemizi gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı, dünyanın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getirmek için azami gayret ve çaba göstermektedir. Gümrük idarelerinin vergi toplama ve kaçakçılıkla mücadele gibi bilinen işlevlerinin yanı sıra, ülke güvenliği, insan sağlığı, bitki, hayvan ve çevrenin korunması gibi işlevleriyle de görevini ifa emekte olup, bugün ayrıca rekabetçilik ve ekonomik büyüme alanındaki katkıları da giderek daha fazla önem kazanmaktadır” dedi.

Bölge Müdürlüğünün Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum Amasya ve Tokat illerini kapsayan geniş bir coğrafyada görevini sürdürdüğünü belirten Erem, “Müdürlüğümüzce 2018 yılında 1 milyar 236 milyon 60 bin 460 dolar ihracat, 2 milyar 610 milyon 823 bin 381 dolar ithalat gerçekleştirilmiş, 794 milyon 912 bin 714 TL vergi tahsilatı yapılmış, 4 milyon 215 bin 44 TL değerinde kaçak eşya ele geçirilmiş, ayrıca araç ve eşya satışlarından 7 milyon bin 553 TL hasılat elde edilmiş, net gelir 1 milyon 552 bin 485 TL olmuştur” diye konuştu.
Vali Osman Kaymak, 180 üyesi bulunan Dünya Gümrük Örgütünün temelini oluşturan Gümrük İşbirliği Konseyi Sözleşmesi’nin, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalandığını ve 1952 yılında yürürlüğe girdiğini ifade etti.

“Samsun’un ihracatı 550 milyon dolar civarında. İlimiz için çok yetersiz bir rakam”
Vali Kaymak, Dünya Gümrük Günü nedeniyle düzenlenen programda yaptığı konuşmasında ise, “Samsun’un il olarak ihracatı 550 milyon dolar civarında. Bu şahsen ilimiz için çok yetersiz bir rakam. Bizleri tatmin etmiyor. O anlamda her zaman söylediğimiz bir cümle var. Samsun potansiyeli yüksek bir il. Daha çok üretebilecek kapasiteye sahibiz. Biz bu üretim süreçlerini, eksiklerimizi gidererek daha çok üretmenin yollarını bulmak durumundayız. O anlamda hep söylüyoruz. Samsun ticaret merkezi, turizm merkezi, sağlık ve spor merkezi. Her alanda yüksek potansiyeli var ama asıl bizim için önemli olan ihracat rakamlarını artıracak organize sanayi bölgelerinde büyük fabrikaların olması. Artık Samsun’da ortak akıl, ortak payda ve bütün paydaşlarla birlikte Samsun’da mutlaka yeni organize sanayi bölgeleri kurarak, yeni fabrikaların ilimizde üretim yapmasını sağlayacak alanlar oluşturmak durumundayız. Kavak ve Havza Organize Sanayi Bölgelerinde boş arsalar var ama maalesef iş insanları buraları merkeze mesafesi var diye çok tercih etmiyor. O anlamda biz şimdi Samsun merkezde tersane bölgesi denen yerde ve civarlarında yeni yerler oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

Facebook Yorumları

Okumaya Devam Edin

ÇEVRE

Akeramik Neolitik Döneme ait eserlerin bulunduğu Kahin Tepesine baraj engeli

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde gerçekleştirilen kazı alanının, Araç Barajından etkileneceğini açıkladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde gerçekleştirilen kazı alanının, Araç Barajından etkileneceğini açıkladı.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında İl Genel Meclisi salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Araç ilçesinde Kahin Tepe’sinde arkeolojik kazıların sürdürüldüğünü hatırlatarak, “Bölgede Araç Barajının yapımı devam ediyor. Söz konusu kazı alanının bulunduğu bölge barajdan etkilenecek. Ancak kazı çalışmasının yapıldığı kesim su yüzeyinde kalacak. Bu arkeolojik alana da ulaşım tekneler aracılığıyla yapılabilecek” dedi.

 

Ergin, söz konusu kazılarında DSİ tarafından yaptırıldığını kaydetti.

İl Koordinasyon Kurulunda konuşan Vali Yaşar Karadeniz ise, “Bu yıl 364 projemizden 70 tanesi tamamladı. 220 projemiz devam ediyor, 4 proje ihalesi yapılan, 20 ihale aşamasında olmak üzere 31 projemiz ihale sürecindedir. Yer tespiti yapılan 2, 41 proje ise başlanamadı. Proje tutarı 13 milyar 413 milyon 888 bin 434 liradır. Ödenek ise 447 milyon 12 bin liradır. Toplam harcamamız ise 2 milyar 422 milyon 801 bin liradır. Projelerin sektörel dağılımı ulaştırma ve haberleşme sektörü 42 proje 10 milyar 280 milyon 281 bin lira, tarım sektörü; 103 proje 1 milyar 745 milyon 892 bin lira, enerji sektörü; 7 proje 415 milyon 842 bin lira, eğitim sektörü; 59 proje 332 milyon 684 bin lira, turizm sektörü; 24 proje 215 milyon 448 bin lira, sağlık sektörü; 20 proje 155 milyon 194 bin lira, madencilik sektörü; 2 proje 32 milyon 352 bin lira, imalat sektörü; 8 proje 5 milyon 267 bin lira, kamu hizmetleri ve sosyal projeler 87 proje, 205 milyon 261 bin lira, diğer kamu hizmetleri iktisadi projeler; 12 proje 27 milyon 661 bin liradır. Projelerin şu an itibariyle nakdi gerçekleşme oranı yüzde 18,6’dır” diye konuştu.

Toplantının akabinde bir önceki koordinasyon kurulunda görüşülen konular ele alındı.

Kahin Tepesinde, Göbeklitepe ile eşdeğer gösterilen Akeramik Neolitik Döneme ait eserler bulunmuştu

Arkeolog Öğretim Üyesi Dr. Nurperi Ayengin başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde süren kazı çalışmalarında Akeramik Neolitik Döneme ait bir taş atölyesi bulunmuştu. Akeramik Neolitik Dönemin en meşhur yerleşim yerinin başında Göbeklitepe gösterilirken, Kahin Tepesi’nin ise aynı dönemde taşların işlendiği bir atölye olduğu tahmin ediliyor. Bununla ilgili kazı çalışmalarında Akeramik Neolitik Döneme ait öğütme taşı, süs eşyası gibi eserler bulunmuştu.

 

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

Kastamonu Belediyesi’nden su ücretlerine yüzde 15 indirim

Kastamonu Belediyesi, Belediye Meclisinde alınan karar doğrultusunda su ücretlerine yüzde 15 indirim yapma kararı aldı. 

Kastamonu / Ekonomi

Kastamonu Belediyesi Mayıs Ayı Belediye Meclis Toplantısı hizmet binasında gerçekleştirildi. Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu başkanlığında yapılan Belediye Meclisi toplantısında 2018 yılı kesin hesap gelir giderleri, imar konuları, su ücretlerinde indirim, Ağlı Belediyesi’ne itfaiye aracı tahsisi ve belediye logosunda değişiklik konuları yer aldı.

Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu tarafından su ücretlerinde indirim yapılması yönündeki teklif Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak, devralınan borcun fazlalığından dolayı su ücretlerine yapılması planlanan yüzde 30 indirimin ilk etap için yüzde 15 olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Çolak, Belediyenin geçmiş dönemden kalan borcu azaldığında geri kalan yüzde 15’lik indiriminde ek olarak yapılacağını kaydetti.
Belediye Meclisi, su ücretlerine öngörülen yüzde 15’lik indirimi oy birliğiyle kabul etti. Su ücretlerine yapılan indirim, 1 Haziran 2019 tarihinden geçerli olmak üzere kabul edildi. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Kastamonu Belediyesine bağlı otopark saat ücretinin 2,5 lira olması kabul edildi.

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

Tosya Pirincinin ekimi başladı

Tosya’da en önemli tarım ürünlerinden olan pirincin ekimi başladı. 

Kastamonu / Ekonomi

Dünyaca bilinen ünlü tarım ürünlerinden olan Tosya pirincinin ekimine başlandı. Geçtiğimiz ay pirinç tarlalarına su taşıyan arkların DSİ iş makineleriyle bakım ve onarımının yapılmasının ardından pirinç tarlaları ekime hazırlandı. Aşağı Dikmen Köyü’nde pirinç ekimi yapan Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, pirinç ekim sezonunun başladığını söyledi. Eken, “ilçemizde bu yıl yaklaşık 8 bin dönüm için pirinç ekim beyannamesi verildi. Sayı artabilir çünkü beyanname verme süresi devam ediyor. Pirinç ekimi için önce tarlaları hazırlıyoruz. Sonra pirinç tohumlarını bir kaç gün suyun içine bırakıyoruz. Tohumlar hem ağırlaşıyor, hem de kök salıyor. Çeltiğin özelliği suyun içine ekiliyor. Kök salan tohumlar suyun içinde atıldığı yere düşerek toprağa tutunuyor. Burada filizlenmeye başlıyor. Çeltik ekimden itibaren 15 Eylül tarihine kadar suyun içinde kalıyor ve tarihte tarlanın suyu kesilerek suyun çekilmesi bekleniyor. Su çekildiğinde de çeltiğin hasadı yapılıyor” dedi.

Pirinç ekiminin hava şartlarına göre ilçenin tamamında 20 Mayıs tarihine kadar sürmesi bekleniyor.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar